Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz

Rýžování zlata

6. 1. 2010

Jak rýžovat zlato
Dříve než začnete zpracovávat svoji první pánev plnou zlatonosného materiálu, vyhlédněte si k tomu nejvhodnější místo. Vyberte si plácek, kde hloubka vody dosahuje nejméně 15 centimetrů a kde je dostatečně silný proud, aby odplavoval zakalenou vodu, která by vám mohla překážet v pohledu do pánve. Také zvolte místo, kde se můžete pohodlně posadit.

KROK A. VYPLAVENÍ VĚTŠÍCH KAMENÚ A NEČISTOT

 1. Naplňte pánev materiálem asi ze tří čtvrtin a ponořte ji do vody těsně pod hladinu. Několikrát důkladně protřepejte materiál v pánvi horizontálními pohyby zepředu dozadu a ze strany na stranu. Dávejte přitom pozor, aby vám materiál z pánve neutíkal.

2. Protřepávání materiálu plynule změňte na jemný krouživý pohyb tak, aby materiál v pánvi začal obíhat po obvodu. Tento pohyb umožní, aby se většina nečistot a jílu rozpustila a vyplavila ven. Kořeny a větší hroudy hlíny opatrně rozmělněte prsty nad pánví. Větší kameny pečlivě opláchněte nad pánví a odstraňte

Opakujte postup 1 a 2, dokud se menší štěrk nedostane na povrch materiálu a těžší složka se nezačne koncentrovat na dně pánve.

 

KROK B. VYPLAVENÍ PÍSKU A MENŠÍHO ŠTĚRKU

 Držte pánev těsně pod hladinou vody a nakloňte ji mírně od sebe. Viřte vodu v pánvi ze strany na stranu a jemně setřásejte materiál k nakloněnému okraji. Opatrně odplavujte povrchovou vrstvu materiálu a lehký štěrk přes okraj pánve. Čas od času srovnejte pánev a protřepejte materiál, aby se lehčí součásti opět dostaly na povrch a zlato se usazovalo na dně. Opakujte postup 1 a 2 v kroku B, dokud vám v pánvi nezůstanou pouze asi 2 šálky materiálu. Tomuto materiálu se říká koncentrát.

KROK C. PROMÝVÁNÍ KONCENTRÁTU

V tomto kroku je pro začátečníky lépe vyjmout pánev úplně z vody a ponechat v ní pouze asi na prst vody. Nakloňte pánev lehce k sobě a krouživými pohyby rozprostírejte materiál po obvodu, abyste se mohli snadno přesvědčit o přítomnosti nugetů a kousků zlata a případně je lehce z pánve vyndat.

Pak pánev opět ponořte do vody a opakujte postup 1 a 2 v kroku B. Toto je rozhodující část celého rýžování. Pracujte velmi pečlivě, abyste svou neopatrností nevyplavili zlatinky ven. Pokud pracujete s pánví z umělé hmoty, můžete použít magnet, kterým docílíte rychlé separace těžší magnetické složky a zlata v koncentrátu.

Přiložte magnet na spodní stranu lehce nakloněné pánve a pohybujte s ním v malých kruzích, čímž dosáhnete rychlého oddělení zlata z koncentrátu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

j

(čačo, 25. 8. 2016 9:36)

můžete použít magnet, kterým docílíte rychlé separace těžší magnetické složky ....čiže nie zlata,treba čítať pozornejšie,takže použitie magnetu je výborná vec a robievam to tiež

Chybné informace

(Petr K.:), 7. 7. 2011 13:49)

Krok C. - zde je uvedeno, že lze použít k oddělení zlata magnetu. Dle fyzikálních zákonu je zlato nemagnetický kov, takže použití magnetu v tomto případě je naprostá HLOUPOST.

Re: Chybné informace

(Tom P., 21. 2. 2012 16:21)

"...čímž dosáhnete rychlého oddělení zlata z koncentrátu". Informace o použití magnetu není vůbec chybná :-) v pánvi se zlatem většinou zůstane tzv. "blacksand", složený z těžkých minerálů (magnetit apod.), který je v pánvi nežádoucí... magnet je potom velmi užitečný, pane Petře... nic to samozřejmě nemění na tom, že na zlato samozřejmě magnet nepůsobí a pro jeho oddělení z doprovnodných minerálů se využívá(la) rtuť a kyanid...